Google mobil yerel pazardaki konumunu güçlendirmek için yatırımlarını artırıp ağını genişletmeye devam ediyor. Konum bilgisi ile ilgili yaptığı yatırımlar da bu yönde.
Google Mayıs 2014 tarihinden beri mobil cihaz arama taleplerinin masaüstü arama sonuçlarını geçtiğini açıklamıştı. Tüketiciler tarafından mobil cihazların daha rahat ve yaygın kullanımı ve mobil ödeme seçeneklerinin çeşitliliği Google’ın bu alana daha fazla yatırım yapmasını sağlıyor. Google yerelleştirilmiş arama sonuçlarını daha fazla gösterme fikrini benimsemiş gibi görünüyor. Bu görüşü destekleyen ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Google çok yakın bir zamanda Restoran ve otel rezervasyon sistemini Google İşletme Görünümlerine ekledi.
- Google algoritmasında Nisan 2014 tarihinde yapılan Pigeon(Güvercin) güncellemesi, şehir merkezli arama sonuçlarından çok, kullanıcının mevcut konumuna odaklı belirli coğrafi yakınlık içindeki sonuçları öne çıkarmaya başladı.
- Ayrıca Eylül 2013 tarihinde yayınlanan Hummingbird(Sinekkuşu) sürümü Google’ın sesli aramalardaki semantik değişkenleri çok daha iyi anlayabileceği şekilde güncellendi.
- Son olarak Google altyapısı İşletme Sürümü platformuna taşındı ve API’si yayınlandı. Ayrıca kullanıcılara listeleme işlemi sırasında mevsimlik çalışma saatleri verildi. Daha fazla görsel kategorisi ekleme ve diğer konum bazlı işletme bilgilerini anlık düzenleyebilme imkanı sunuldu.
Konum Bilgisi ile İlgili Bu Durumlar Markaları Nasıl Etkileyecek?
Bu bağlamda tüm işaretler Google’ın önümüzdeki yıllarda yerel arama sonuçlarına daha fazla odaklanarak özellikle KOBİ’leri hedefleyen ürün ve hizmetler sunacağı yönünde büyük sinyaller vermektedir. Peki mevcut markaların yerel görünümü ne durumda?
Büyük markalar yerel arama yapan tüketicilere ulaşmak için konum bazlı verilerinin doğruluğunu sağlamak istiyor. Aynı zamanda güncelliğini korumak gibi bir zorunlulukları olacağını söyleyebiliriz. Son birkaç yıldır tüm arama motorlarının yerel arama sonuçları üzerine vurgu yaptığını görüyoruz. Fakat tüm işletmeler için yerel arama taktiklerini çok daha güçlü bir hale getirmek gerekiyor. Ayrıca verilerin gücünü ortaya koyabilmeleri için 2016’nın kritik ve rekabet dolu bir yıl olacağını düşünüyoruz.
Markalar konum bazlı verilerin gücünü kavrayıp bunu pazarlama kanallarında kullanmaya başladıkça konum hassasiyeti, ücretli arama dünyasına başka bir boyut kazandıracak. Coğrafi yakınlığa dayalı hedefli reklam gösterimi Google’ın “yakınımdaki sonuçlar” şekline dönüşen arama sonuçlarında mutlaka yerini alacaktır.
Kısacası markalar konum yakınlığı temelinde tüketicileri hedeflemek için, tam konum bilgisi ve listeleme hizmetlerine daha fazla yatırım yapacak. Eğer yerel pazarlamaya yatırım yapmayı düşünüyorsanız konum bilgisi doğruluğunun hiç olmadığı kadar önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.