Dijital Haritalar
Lokasyon bazlı pazarlamanın dijital haritalar üzerinden yapılması satışları ve müşteri sayısını önemli ölçüde arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre akıllı telefon kullananların % 50’ye varan kısmı, arama yaparak buldukları dükkan, restoran gibi yerleri tercih ediyorlar. Bu yerel aramaların çoğu iş saatlerinde yapılıyor. Diğer önemli bir kısmı da adres aramaları için gerçekleşiyor.
Dijital Haritalar E-Ticaret’in En Önemli Unsuru
İnternet ortamında sitesi olan dükkanlar, restoranlar ve benzeri e-ticaret platformlarında, şehirlerin 3B sokak görünümünü gösteren dijital haritalar, müşteri sayısını artırıyor. Türkiye pazarında da bu alanda bir rekabet ortamı oluşmuş durumda. Ancak Türkiye’deki en büyük sorun, yeni açılan dükkanların lokasyon güncellemesi yapmayarak bu hıza erişememesi.
Verilerin Güncel Olması Önemli
Türkiye’deki bir diğer sorun da, Apple, Google, Bing ve benzeri platformların, çok sık değişen bu adres bilgilerini güncellemesindeki zorluktan kaynaklanıyor. Bu firmalar için verilerin güncel olması dijital haritalar için büyük önem taşıyor. Ancak söz konusu firmalar, 6 aydan itibaren 4 yıla kadar bir zaman diliminde güncelleme yaptıkları için bu durumu daha da zorlaştırıyor. Türkiye pazarının bu rekabetin dışında kalmaması için Google, Apple ve Bing gibi firmaların bu alanda yatırım yapmaya teşvik edilmesi gerekiyor. Güncel ve doğru lokasyon verileri ancak bu sayede müşterilere ulaştırılabilecek. Uzun vadede kazançlı olan firmalar bu bilgileri en doğru ve en güncel şekilde sunan firmalar olacak. Apple, Yelp, Google, Bing gibi platformlar, coğrafi kodlama sonucu ortaya çıkan veriler doğrultusunda bu alanda yatırım yapmaya teşvik edilebiliyor. Bu firmalar arasındaki rekabet, dijital platformda müşterilere en doğru bilgiyi vermek ile ilgili yapılıyor.
Dijital Haritalar’ın Farklı Bir Yönü
Devletlerin milli güvenlik nedeniyle popüler dijital harita platformlarında karartma ve bulanıklaştırma ile sansür uyguladıkları görülebilmekte. Bu genellikle iç savaş vb. bir olayın olduğu yerlerde uygulanmaktadır. Günlük hayatın normal devam ettiği bölgelerde buna benzer durumlarla karşılaşılmamaktadır.